2012. március 7., szerda

Átláthatóság, új lobbitörvény, köztisztviselői etikai kódex bírságokkal - ekkor lesz jó állam

Az MKVSZ előrelépésnek tartja, hogy Dr. Gál András Levente kormánybiztos irányítja a Jó állam vizíóját, azonban a demokratikus alappillérek nélkül a célok nem, vagy felesleges adóforint áldozatokkal érhető csak el!


"Eddig több mint 2300-an mondták el véleményüket a Jó Állam Fórumon


Az első hónapban több mint 2300-an mondták el véleményüket az állam működésével kapcsolatban a Jó Állam Fórumon.

A hozzászólások megtételére 2012. március 31-ig van lehetőség.



A Jó Állam Fórum (http://www.joallam.kormany.hu/) egy olyan konzultációnak tekinthető, melynek során a közigazgatás működését érintően, az állampolgárok javaslatait és felvetéseit várják.  A közigazgatás újjászervezéséhez és szemléletváltásához is kapcsolódó kezdeményezés több hasonló nemzetközi példa –például: az angol “Spending Challenge” nevű kezdeményezés - alapján indult el. 

 






    A külföldi jó gyakorlatokat alapul véve tehát a cél az, hogy az állampolgárok - anonim módon, illetve e-mail címük megadásával - megoszthassák tapasztalataikat és véleményüket az állam működésének javítása érdekében.

A honlap lehetőséget  biztosít arra is, hogy természetesen moderált keretek között, a fórumozók egymás véleményére is reagáljanak.

Az így beérkező észrevételeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóinak és hallgatóinak segítségével dolgozzák fel.   

                               
    Március 31-éig harminc, mindenkit foglalkoztató témában várják a javaslatokat, mint például a család- és ifjúságpolitika, az egészségügy, az élelmiszerügy, a foglalkoztatás, a közigazgatás, a rendvédelem, a sport, a környezetvédelem, a helyi önkormányzatok, a klímapolitika, az építésügyek, és a társadalmi felzárkózás.  A fórum célja többek között az, hogy minden olyan észrevételnek teret adjon, amely az emberek fejében megfogalmazódott, de eddig soha sehol nem volt lehetőségük megosztani. 


    A Magyary Program 2012-es kiadásában is figyelembe veszik a felvetéseket, továbbá az e-mail címüket megadó fórumozók az adott témakörre vonatkozó, értékelő összeállítást kapnak  2012. június közepéig.

Budapest, 2012. március 5.


Sajtó Főosztály
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (OS)